Salicylzuur voor je gezicht: Hoe kies je een exfoliant

Voordat duidelijk wordt hoe je een product met salicylzuur moet kiezen, moet ik eerst uitleggen wat salicylzuur is en wat het doet, waar het allemaal in zit, en waarom je liever een exfoliant wilt dan een scrub. Ik zal het artikel afsluiten met opties over hoe je het beste een exfoliant kunt kiezen!
 

Wat is, en doet het?

Salicylzuur (ofwel: Salicylic Acid) is een ingrediënt afkomstig van de boomschors van de witte wilg. De werking van het ingrediënt voor je huid komt op het volgende neer: salicylzuur lost als het ware de dode huidcellen die zich op de huid verzamelen op, en maakt het buitenste laagje van de huid "zacht". Daarnaast bevordert het ingrediënt de groei van gezonde huidcellen. Hiermee heeft het ingrediënt een antibacteriële en ontstekingsremmende werking op de huid. Dit proces wordt ook wel "exfoliëren" genoemd. Een product met salicylzuur is daarmee uitermate geschikt voor mensen met een vette, onzuivere en/of gevoelige huid. 

 

In de Ingrediënten Checker is er een korte en een lange beschrijving gegeven van dit ingrediënt. Graag verder lezen over de functie van dit ingrediënt in cosmetica? Raadpleeg dan de Ingrediënten Checker via deze link.

 

Heb jij vette, onzuivere en/of gevoelige huid? Lees dan verder. Ik vertel je in dit artikel hoe een product met salicylzuur jou kan helpen je huid te verbeteren.

Waar zit salicylzuur allemaal in?

Salicylzuur is in verschillende verzorgingsproducten, behandelingen of medicijnen terug te vinden. Zowel voor het gezicht, het lichaam als voor het haar. Je vindt salicylzuur dan ook terug in bijvoorbeeld shampoo’s, bodylotions, gezichtscrèmes, of peelings.

Een bekend product met salicylzuur is de “exfoliant”. Deze wordt vaak voor het gezicht gebruikt en als aparte stap aan de gezichtsverzorgingsroutine toegevoegd. De scrub of de exfoliant lijken op elkaar. Maar welke van de twee moet je kiezen? Ik vertel het je.

Scrub of exfoliant voor je gezicht?

De scrub en de exfoliant hebben een vergelijkbare uitleg: ze zien er beide op toe dat de dode huidcellen worden verwijderd. Dit is belangrijk voor een huid met bijvoorbeeld puistjes, omdat teveel dode huidcellen de poriën verstoppen. Voor een vette, onzuivere en/of gevoelige huid wordt er de voorkeur gegeven aan de exfoliant. Waarom?

 

Als je in de puberteit last had van jeugdpuistjes of acné dan ken je dit product nog wel. Clear-A-Sil! Met de grove korrels masseerde je de scrub over je gezicht. Veel van mijn vriendinnen gebruiken dit soort scrubs nog altijd. Het nadeel van het scrubben van je gezicht is dat het ook de gezonde huid snel(ler) beschadigd. De korrels kunnen door hun ongelijkmatige en ruwe textuur hele kleine beschadigingen in de huid maken. Vaak doordat er te “hard” wordt gewreven. Deze kleine beschadigingen hoef je niet altijd met het blote oog waar te nemen, maar kan gepaard gaan met roodheid. Als er sprake is van kleine beschadigingen dan zal jouw huidbarrière verstoren. Dit kan een probleem zijn voor de huid met aanleg voor bijvoorbeeld acné, aangezien een verstoorde huidbarrière de acné of puistjes juist verergert.  Niet echt optimaal dus! Daarnaast bereik je met de scrub alleen de buitenste huidlaag en niet de dieper gelegen dode huidcellen. Iets wat de exfoliant juist wel bereikt.

 

Deze twee redenen vormen de basis voor het bekijken van een alternatief. Een beter en veiliger alternatief is dan ook de exfoliant. Uiteraard is scrubben niet slecht, maar zie de exfoliant als een innovatie in cosmeticaland die de kans op beschadiging verkleint en beter doordringt in de huid. Als je geïnteresseerd bent in de onderzoeken hierover dan verwijs ik je graag door naar dit en dit onderzoek. 

 

Voor een huid met puistjes, overmatige talgaanmaak of gevoeligheid, kan het dus verstandig zijn een exfoliant te verkiezen boven een gezichtsscrub. In de volgende paragraaf leg ik je uit hoe je een exfoliant het beste kunt kiezen.

 

Hoe moet ik kiezen?

Salicylzuur kan jouw huid prachtig opknappen. Ik heb het zelf ervaren! Echter zijn er wel 3 dingen waar je op moet letten als je een product met salicylzuur koopt. Deze drie zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Eerste criterium.     Een eerste belangrijk punt is dat de concentratie salicylzuur hoog genoeg is. Op de blog (Hoe lees je een ingrediëntenlijstje?) had ik het eerder al over hoe ingrediënten worden gerangschikt op volgorde van concentratie en dat wanneer een ingrediënt onderaan staat, je ervan uit kunt gaan dat de concentratie, in  dit geval salicylzuur, waarschijnlijk te laag is om echt iets goeds voor je huid te doen. Als salicylzuur dus aan het begin van het lijstje staat kun je er vanuit gaat dat het, vergeleken met de andere ingrediënten, de hoogste concentratie heeft.

 

Maar hoeveel concentratie salicylzuur heb je dan nodig? Bekend is dat de concentratie salicylzuur in gezichtsproducten tussen de 0,5 – 2% moet liggen. Cosmeticafabrikanten zijn niet verplicht deze concentraties te vermelden op het etiket. Een cosmeticamerk dat het goede voorbeeld geeft is Paula's Choice. Alle exfolianten in hun assortiment hebben een etiket met daarop hoe hoog de concentratie salicylzuur is. Helaas zijn er ook veel merken die niet zo open zijn. In mijn Product Scanner verzamel ik exfolianten van verschillende merken. Je kunt jouw exfoliant bij me opvragen en zo inzicht krijgen in hoe werkzaam de ingrediënten in jouw exfoliant zijn, en hoe hoog de concentratie salicylzuur in je product is.


Het tweede criterium.    Een tweede punt is dat het product de juiste pH-waarde, oftewel “zuurtegraad” heeft, namelijk tussen de 3 en de 5. Is de pH-waarde hoger dan 5 dan zal deze niet werken; het zuur is dan neutraal geworden. Een waarde van lager dan 3 betekent dat het je huid makkelijk irriteert. Allebei onwenselijk dus. Of het product de juiste zuurtegraad heeft is iets lastiger te checken. Onderzoek wijst uit dat veel cosmeticaproducten een veel te hoge pH-waarde hebben. Bovendien doen veel fabrikanten geheimzinnig en geven ze deze waarde vaak niet prijs. Ze zijn dan ook niet verplicht om de concentraties of pH-waarden op de producten aan te geven. Een methode die voor jou misschien de moeite waard is om de pH-waarde van je product te checken, is het meten van het product met een pH-indicator. Op de blog (Hoe check ik de pH-waarde?) gaf ik al aan dat de ph-indicator van JMS een nuttige is, die je al voor 6,89 € per 80 strips kunt kopen. Wil je dit liever niet? Dan kun je het product ook door mij laten checken. Wil je daar meer over weten? Klik dan door naar: PH-CHECK.


En de derde.    Tot slot is het belangrijk dat er kalmerende ingrediënten aan het product zijn toegevoegd. Dat is voor een product met een hoge concentratie salicylzuur een vereiste. Voorbeelden van kalmerende ingrediënten die ik je kan aanraden zijn bijvoorbeeld: zoethoutwortelextract en allantoïne.

In mijn e-book vertel ik je welke kalmerende ingrediënten er in een exfoliant thuis horen en speciaal geschikt zijn voor het verbeteren van de vettige (tot milde acné) huid. Met de informatie die ik je hier en in het e-book geef, kun je in de toekomst zelf aan de slag en inschatten of jij en een willekeurige exfoliant een potentiële match zijn!

Ben je enthousiast over een exfoliant maar weet je nog niet hoe je het gebruikt? Lees dan deze blog: Salicylzuur voor je gezicht: hoe gebruik je het?


Wat ik je kan aanraden

Op basis van al het bovenstaande weet je nu waar je op moet letten! De exfoliant moet de juiste concentratie salicylzuur, de juiste pH-waarde en kalmerende ingrediënten bevatten. Je kunt nu dus aan de slag en de beste exfoliant helemaal zelf vinden!

 

Raak je graag geïnspireerd of check je de exfoliant liever met mijn hulp?

 

In de catalogus op deze website vind je een verzameling exfoliants die ik jou kan aanbevelen en die geschikt zijn voor je gezicht.

 

Je kunt deze catalogus raadplegen als je meerdere (goede!) exfoliants met elkaar wilt vergelijken.

 

Bijvoorbeeld op prijs.

 

Maak vooral gebruik van de filter-optie, zodat je kunt zien welke exfoliant goedkoop is, of waar de exfoliant te koop is.

 

Het kan ook zijn dat jouw product niet in mijn catalogus staat. Misschien omdat ik het product niet goed genoeg vind om iedereen aan te bevelen, maar het kan ook dat ik het product nog niet eerder in handen heb gehad. Mis je een van jouw exfolianten in dit rijtje en vind jij dat deze er tussen hoort?

 

Plaats een comment hieronder of neem contact met me op via het contactformulier.

 

Ook kun je mijn tool raadplegen. In de Find my Etiket verzamel ik namelijk ingrediëntenlijstjes (met uitleg) van producten. De exfoliant die er op dit moment in staat is deze: Uncover Skincare - Exfoliant Normale tot Vette Huid. Klik op de namen en ga aan de slag met met het lezen en bestuderen van de ingrediëntenlijstjes en alle andere productinformatie! 

 

Zoals gezegd is salicylzuur dus uitstekend voor je gezicht, en is het voor veel meer te gebruiken.

 

Lees deze blog als je wilt weten waar je op moet letten als je een shampoo koopt met salicylzuur, of lees in deze blog waar je op moet letten als je een medicijn met salicylzuur wil gebruiken.

 

POST A COMMENT