5 Sulfaatvrije shampoos

Sulfaten vind je het vaakst terug in shampoos, gezichtsreinigers en zeep. Helaas worden ze door producenten toch nog regelmatig gebruikt in cosmetica, met name omdat het een heel goedkoop ingrediënt is en veel schuim geeft. Je ziet het met name op de ingrediëntenlijst van shampoos terug.

 

Hoe je deze super-schuimers herkent

Er zijn twee soorten sulfaten: Sodium Lauryl Sulfaat (afgekort: SLS) en Sodium Laureth Sulfaat (afgekort: SLES). Je kunt sulfaten zien als zeer krachtige reinigers van de huid. Combineer je deze sulfaten met water in een cosmeticaproduct, dan lost de substantie het laagje talg en vuil op je huid op. Daarnaast produceren de ingrediënten schuim en maken ze het product beter smeerbaar. Zie de Ingrediënten Checker voor een korte beschrijving van deze stoffen: Sodium Laureth/Lauryl Sulphate

 

Bekijk dit gedeelte van onze Product Checker om te zien in welke producten deze ingrediënten zitten. 


Klinkt goed, maar wat is nu precies de kritiek op sulfaten?

 

Ziektes

Het is tegenwoordig bijna een soort hype om op de verpakking van producten neer te zetten welke stoffen er juist niet in zitten. "Parabenenvrij", "sulfaatvrij", "geen toegevoegde kleurstoffen" enzovoorts, zijn veel gebruikte termen om te laten zien dat dat product de moeite waard voor je is om te kopen. Er is veel gesproken en geschreven over sulfaten. Sulfaten worden vandaag de dag gezien als de grote boosdoeners in cosmeticaland. Maar hoe zit die discussie nu precies? 


De meest in het oog springende berichten over sulfaten zijn de berichten dat Sodium Lauryl Sulphate kankerverwekkend of toxisch zou zijn. 


Na enig zoekwerk gedaan te hebben, hebben we weinig bewijslast gevonden hiervoor. Ook cosmetisch dermatoloog Jetske Ultee meldt op haar website dat er geen overtuigend onderzoek is die dit aantoont. Huidirritatie

Hoewel sulfaten een reinigende werking hebben, staan de ingrediënten echter wel bekend om hun huidirritatie. Gebleken is dat de ingrediënten namelijk naast talg en vuil ook gemakkelijk het natuurlijke huidvet oplossen. Het is vervelend wanneer dit natuurlijke huidvet opgelost wordt. Het zorgt er namelijk voor dat de barrièrefunctie van de huid flink verstoord wordt en dat je last krijgt van een droge, schilferige en vochtarme huid. Daarnaast kun je in zo'n geval ook last krijgen van puistjes en rode vlekken.

Vanwege het irriterende karakter van Sodium Lauryl Sulphate wordt deze toegepast in onderzoeken om kleine stukjes huid te irriteren zodat daarna het kalmerende effect van nieuwe cosmetische ingrediënten gemeten kunnen worden. In een hele lage concentratie maakt Sodium Lauryl Sulphate de buitenste huidlaag namelijk al stuk. De stof wordt daarom ook weleens gebruikt om andere werkzame stoffen dieper in de huid te laten dringen. Maar of je daar nou mooier van wordt... SLS is dus eigenlijk een stof die je beter zou vermijden. 

 

Veel mensen verwarren beide soorten met elkaar, maar dat is onterecht. Sodium Laureth Sulphate (SLES) wordt ook aan producten toegevoegd om deze te laten schuimen, maar deze werkt veel minder irriterend dan SLS. Toch blijft het met een gevoelige huid ook met dit ingrediënt uitkijken voor irritatie.


Wat je zelf kunt doen

Je kunt het volgende doen om huidirritatie door deze ingrediënten zoveel mogelijk te beperken. Je kunt allereerst kijken of de concentratie van het ingrediënt in het product niet al te hoog is. Dat wil zeggen, dat het ingrediënt onderaan het cosmetica etiket staat. 


Daarnaast kun je kijken of er terugvettende oliën aan het product toegevoegd zijn. Die beperken de huidirritatieschade. 


Een derde optie is om beide ingrediënten geheel te vermijden en voor een product te kiezen waar geen sulfaten aan toegevoegd zijn. Lees verder voor 5 suggesties zonder sulfaten.

 

5 sulfaatvrije shampoos

Geef je er de voorkeur aan om een shampoo zonder sulfaten te gebruiken? Wij zijn voor je op zoek gegaan en hebben hieronder 5 voorbeeldshampoos voor je gevonden die sulfaatvrij zijn.

Als volgt!

 

1) De Kérastase Discipline Bain Fluidealiste Shampoo (250 ml)

Deze shampoo bevat geen sulfaten en is geschikt voor haartype: krullend/kroeshaar.Bekijk hier het eerlijke verhaal achter deze shampoo. 


2) Schwarzkopf Bc bonacure ph 4.5 color freeze vibrant red micellar shampoo (250ml)

Verbeterd met rode pigmenten onderhoudt en intensiveert deze verzorgende shampoo rode, gekleurde basissen, terwijl de uitstraling wordt versterkt.

 


Bekijk hier het eerlijke verhaal achter deze shampoo.


3) Biosilk Therapy Organic Coconut Oil 3-in-1 

Deze 3-in-1 shampoo verwijdert onzuiverheden en hydrateert de huid en het haar. De conditioner in het product zorgt ervoor dat de haarkleur wordt behouden. De huid wordt zacht, soepel en voelt geweldig aan. Gebruik: Breng de gewenste hoeveelheid aan op de huid en het haar. Vervolgens afspoelen.

 


Bekijk hier het eerlijke verhaal achter deze shampoo.


4) Macrovita Moisturizing Shampoo for dry hair & scalp

Voor droog haar.
Bekijk hier het eerlijke verhaal achter deze shampoo.


5) Grahams Natural Shampoo

Tegen de droge, jeukende en geïrriteerde hoofdhuid.
Bekijk hier het eerlijke verhaal achter deze shampoo.


Kortom

We hopen dat we je vragen over sulfaatvrije shampoos met het schrijven van deze post hebben kunnen beantwoorden, en dat je wat hebt aan de 5 sulfaatvrije shampoos die we voor je hebben gevonden :). 


Bedenk wel dat we alleen hebben gecheckt of de shampoo sulfaatvrij is. Of het product voldoet aan andere criteria die jij belangrijk vindt valt nog te bezien! Check dus vooral de linkjes naar de tool zodat je voor jezelf kunt checken of dit het product is dat jij wilt.


Over andere criteria die jou helpen aan een betere cosmetica-keuze heb ik meerdere blogs geschreven. Bekijk voor een overzicht in de kolom hier rechts naast.


Bedenk tot slot dat wanneer je huid te strak aanvoelt na het wassen, dat het product dan te heftig is voor je huid. Of er nu wel of geen sulfaten in zitten! Besluit je toch je oude shampoo met Sodium Laureth Sulphate te blijven gebruiken, zorg er dan in ieder geval voor dat je deze niet al te vaak gebruikt en dat je het product goed afspoelt met water.

POST A COMMENT