Deze tool helpt je met al je vragen over psoriasis

Een huid die je ongelukkig maakt. Dat kan nooit de bedoeling zijn. Heb jij psoriasis? Deze online hulp helpt jou met al je huidvragen!
 

Omslag in de media

Pas geleden sierde Beyonce de cover van de Vogue. Prachtige foto´s die niet onopgemerkt bleven doordat Beyoncé  de gelegenheid gebruikte om fotograaf Tyler Mitchell te vragen. Daarmee is Mitchell de eerste donkergekleurde, én jongste fotograaf ooit die de cover van de Vogue mocht vormgeven. Daarover zei ze zelf: 


Until there is a mosaic of perspectives coming from different ethnicities behind the lens, we will continue to have a narrow approach and view of what the world actually looks like. 

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op

En niet alleen Beyoncé lijkt meer diversiteit voor en achter de camera te willen zien. Ook op Instagram zie je niet alleen steeds meer foto's voorbij komen van meer donkergekleurde modellen, ook laten modellen steeds vaker zien dat ze een bepaalde huidziekte hebben. Neem bijvoorbeeld acne, vitiligo of psoriasis.

 

Zo viel ons oog laatst op een foto van Celia Dalmatita, een Spaans model die leeft met psoriasis. Het Spaanse model vertelt dat ze mensen met psoriasis wil steunen en de huidziekte meer bespreekbaar wil maken. De foto's zijn erg classy en mooi.

 

 

Samen met Winnie Harlow, een Canadees model dat met haar Vitiligo diverse covers siert, verkondigt Celia zo'n beetje hetzelfde mantra: love yourself, love your skin.


En daarmee lijkt er een omslag richting anders uitziende modellen voelbaar: licht- of donkergekleurd, met of zonder huidziekte. 


Hopelijk zet die omslag zich door want misschien kan er dan ook iets gedaan worden aan de emotie rondom huidziekten. 


Bewustwordingscampagne

Op de website van de Psoriasisvereniging lazen we namelijk dat de CLEAR-enquête uitwijst dat ruim de helft van de Nederlandse psoriasispatiënten het emotioneel erg zwaar heeft met de huidziekte en dit nauwelijks bespreekt met de arts. Zo heeft 43% het idee dat psoriasis effect heeft op vroegere of huidige relaties, kan 61% niet slapen vanwege de psoriasis en is 88% zelfbewust of heeft schaamtegevoelens bij het ondernemen van activiteiten. De enquête is het grootste wereldwijde onderzoek ooit uitgevoerd onder mensen met psoriasis.


Farmaceutisch bedrijf Novartis, die het onderzoek initieerde en sponsorde, lanceerde daarom de bewustwordingscampagne: "Psoriasis - Ga voor een huid die goed voelt". Het bedrijf geeft voorlichting aan patiënten en ontwikkelt geneesmiddelen om de kwaliteit van leven te verbeteren en de levensduur te verlengen. 

 

Op psoriasishuid.nl vind je uitgebreide informatie over psoriasis, de behandelmethoden die worden aangeboden en een "praatsupport". Het doel van de website is patiënten gemakkelijker in gesprek te laten gaan met behandelaars en op deze manier samen een passende behandeling te vinden. 

 

In een video-interview als deze kun je zien hoe psoriasis het dagelijks leven van Marijke bepaald en wat het met haar doet.

Jouw e-vraag

Maakt psoriasis jou ongelukkig, of heb je vragen over hoe je je huid moet behandelen? Op psoriasishuid.nl  kun je dus gemakkelijk, en op élk moment, vanachter jouw laptop de huidvragen stellen die je wilt.

 

Het kan namelijk handig zijn om jouw zorg te delen met een specialist. Ook als je al een eigen specialist hebt kan het handig zijn om er eens iemand anders naar te laten kijken.

 

Als je wilt kun je ook foto's insturen ter ondersteuning van je vraag. Hier hoef je uiteraard niet herkenbaar op te staan.

 

De e-vraag is gratis, je kunt dus foto's meesturen, de website belooft dat het helemaal anoniem is, en je hebt de mogelijkheid om de vraag te stellen aan een ervaren dermatoloog die jou binnen 3 werkdagen advies geeft via de e-mail. 

 

Omdat je het verdient om je beter te voelen over psoriasis. Hier vind je de directe link: Stel je e-vraag.

 

 

POST A COMMENT