Zo check je de pH-waarde van je cosmeticaproduct

In deze blog vertellen we je waarom het belangrijk is om de pH-waarde van je cosmeticaproduct te weten en hoe je deze kunt checken.

De pH-waarde… Ja EN?

Toen ik in mijn puberteit naar de schoonheidsspecialiste ging kreeg ik producten mee die speciaal voor mijn onzuivere huid waren. De gezichtsverzorgingslijn van Payot, een merk dat overigens niet meer te koop is, zorgde ervoor dat mijn gezicht na het gebruik ervan altijd trekkerig aanvoelde. Ik was niet meer die glimmende bowlingbal want mijn gezicht glansde in die tijd enorm. Hij voelde schoon aan, en daarmee leek het een effectief middel!

 

Nu weet ik inmiddels dat de lijn waarmee ik in die tijd mijn gezicht reinigde niet paste bij mijn huidprobleem. Als je huid na het gebruik van een cosmeticaproduct trekkerig aanvoelt, weet ik nu dat alle alarmbellen horen te gaan rinkelen. Het geeft aan dat het de natuurlijke pH-balans van je huid in de war schopt. Trekkerig betekent dus eigenlijk dat de lijn “te agressief” is voor je huid en dat is iets wat je juist niet moet hebben als je van je huidproblemen af wilt komen.

Die huidgevoeligheid kan vervelende dingen opleveren. Om de huid gezond en in balans te houden is het belangrijk dat de pH-waarde van de huid zuur blijft zodat het beter vocht kan vasthouden en er minder kans is op uitdroging. De huid is namelijk zuur en heeft een beschermlaagje. Dit beschermlaagje bestaat uit dode huidcellen, zweet en talg. Uit onderzoek blijkt dat een "minder zure" huid de kans vergroot op versnelde huidveroudering. 
  Een verstoorde huidbalans en een "trekkerig" gevoel  is een verschijnsel dat door allerlei factoren kan worden veroorzaakt. Niet zo gek ook dat dit zo vaak voorkomt, gezien de mate waarop de huid in contact staat met wisselende omgevingsinvloeden en vloeistoffen. Teveel in de zon zitten is daar één van, maar ook verkeerde cosmeticakeuzes kunnen hieraan bijdragen. Ook te vaak of teveel douchen is daar één van. Meestal ligt de pH-waarde van de huid rond de 4,5 à 5,5. Als je bedenkt dat zoiets onschuldigs als water al een hogere pH heeft dan de huid, namelijk een pH van 7, dan is het niet moeilijk om te bedenken dat er ontzettend veel dingen zullen zijn die onze huid kunnen uitdrogen en verouderen.
Je kunt je huid een handje helpen door zoveel mogelijk huidneutrale cosmeticaproducten te gebruiken. Verwar "huidneutraal" alsjeblieft niet met "pH-neutrale" producten. Producten die claimen "pH-neutraal" te zijn, kunnen desondanks vaak een pH-waarde van 7 of hoger hebben. Zonde! Soms staat op het product vermeldt wat de pH-waarde is, maar heel vaak ook niet. Laten we dus maar op onszelf vertrouwen. Let op, ik ga je nu uitleggen hoe je zelf de pH kunt checken!    

Zelf doen!

Hoewel de huidbalans in het geval van verkeerd cosmeticagebruik of teveel in de zon uit balans kan raken, is dit in veel gevallen maar van tijdelijke duur. Een cosmeticaproduct met een pH-waarde lager dan 7 is niet zo'n punt; de crème is zuur genoeg. In het mooiste geval is deze rond de 5,5; net als je huid zelf. Gaat de crème richting de 8 of hoger, dan heb je wel een probleempje. Ik las op de website van Jetske Ultee dat het zo'n 14 uur duurt voordat je huid weer de normale pH-balans heeft bereikt. Dikke kans dat je inmiddels alweer gedoucht hebt of je handen hebt gewassen!   PH-waardes zijn lastig te checken. Maar wel belangrijk, want als deze dus te hoog is, dan heb je nog maar weinig aan je product.  Cosmeticaproducenten zijn niet verplicht om deze waarden op de verpakking te vermelden, en dat gebeurd dan ook vaak niet. Uit onderzoek blijkt dat veel te veel cosmeticaproducten een te hoge pH-waarde hebben. We moeten dus zelf aan de slag! Maar hoe dan?   Een gangbare manier om jouw cosmeticaproduct te testen is door gebruik te maken van een pH-waarde indicator. Deze test in feite hoe hoog de pH-waarde is van jouw cosmeticaproduct.   Het is mooi om te zien dat sommige cosmeticamerken tegenwoordig (onder druk van de consument) de pH-waardes van hun producten op hun website plaatsen. Dat is mooi, want dat schept de transparantie die wij willen! Toch bestaat er over veel producten nog veel onduidelijkheid aangaande de pH-waarde.   Je kunt daarom het heft ook zelf in handen nemen en aan de slag gaan met het meten van je eigen cosmetica!   Een eerste optie is de pH-waarde indicator van JMS. Dit is de voordelige en goedkope optie om je producten te testen. Deze strips bestaan uit lakmoes papier, dat voor niet alleen de pH-waarde van cosmetica, maar ook voor allerlei andere dingen gebruikt zou kunnen worden. Voor 6,50€ krijg je 2 boekjes van maar liefst 80 strips per stuk. Dit is een heel toegankelijke en bovendien goedkope manier om jouw cosmeticaproduct eens aan een pH-test te onderwerpen.   Een tweede optie is de digitale pH-indicator van VSH.  Dit is een meer nauwkeurige manier om je cosmetica te testen. De indicator gaat, in tegenstelling tot die van JMS, digitaal. Hij is wel iets duurder, namelijk 21,95€. Je krijgt er overigens wel een opbergbox bij meegeleverd!  

Hoe werkt de pH-waarde checker?

De strips zijn er zoals je zelf waarschijnlijk ook al wel verwacht, om in je cosmeticaproduct te dippen. Als je dit gedaan hebt laat je de strip drogen.   De strips hebben doorgaans twee minuten nodig om te verkleuren.   De verkleurde strip is vervolgens te vergelijken met het bijgeleverde kleurenpalet. De pH-waarde staat erboven vermeld.   Je zou het proces een paar keer kunnen herhalen zodat je een goed overzicht krijgt van het zuurtegraad-evenwicht.   De resultaten zijn te noteren in het bijgeleverde boekje.   De tweede pH-waarde indicator is een digitale meter. Deze is gewoon aan- en uit te zetten, en na het dippen is er op het schermpje een getal af te lezen. Dit getal verwijst naar de pH-waarde van je product.

Niet gelukt? Ik ben er ook nog!

Is het je niet gelukt, of ben je niet helemaal zeker? Neem gerust contact met me op via het contactformulier, dan kan ik je product altijd nog voor je checken.
       

COMMENTS

 • oktober 5, 2018
  reply

  John

  Some really nice and useful information on this web site, also I conceive the style and design holds superb features.

 • oktober 5, 2018
  reply

  Smithk583

  Its really a great and useful piece of information. Im glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • oktober 5, 2018
  reply

  Johnny

  Hello! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

POST A COMMENT