Looorem ipsum dolor amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus.

Baker

Follow Us:

Blog

Is Butylphenyl Methylpropional gevaarlijk?

Ik krijg wel eens mailtjes met daarin de vraag of het cosmetica-ingrediënt butylphenyl Methylpropional gevaarlijk is. Ik heb besloten een blog te wijden aan dit ingrediënt, met daarin alle informatie die ik erover kan vinden. Enjoy.

 

Lilial, Butylphenyl Methylpropional, leliegeur, uhmm?!

Lilial, oftewel: butylphenyl methylpropional, wordt aan cosmetica toegevoegd om deze “lekker” te laten ruiken.

 

Dat cosmetica (vaak) een lekkere geur heeft lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is nog niet zo eenvoudig om te realiseren. Over het algemeen zijn de bloemenoliën uit de natuur namelijk niet sterk genoeg om cosmetica daadwerkelijk naar lavendel of andere geuren te laten ruiken. Om die reden worden geuren vaak nagebootst. 

 

De geur van de lelie is een van de meest ingewikkelde geuren om na te bootsen. Het wordt een heel scheikundig en technisch spektakel om aan je uit te leggen waarom dit zo is, dus voor nu hou ik het even hierbij. Onthou in ieder geval dat de lelie over een unieke mix van aroma’s beschikt, die voor fabrikanten lastig te repliceren is. 

 

Om die reden worden er synthetische geurstoffen aan cosmetica toegevoegd, bijvoorbeeld dus de stof butylphenyl methylpropional. Een stof die het dichtst in de buurt van de lelie komt, en die een kleurloze tot lichtgele kleur heeft. De stof lilial heeft in cosmeticaproducten dus meestal de functie om de geur op te peppen.

 

Punt van discussie: huidirritatie

Er is nogal wat ophef ontstaan over dit cosmetica-ingrediënt. Deze ophef gaat erover in hoeverre lilial (butylphenyl methylpropional dus) schadelijk is voor de huid. 

 

Die ophef lijkt niet helemaal uit het niets gegrepen want de International Fragrance Association (IFRA), een organisatie die zich inzet voor veilig gebruik van geurstoffen in cosmetica, heeft het gebruik ervan in parfums beperkt vanwege de kans op huidirritatie. Bekend is dat de stof een oorzaak kan zijn voor contact dermatitis,  een duur woord voor huidinfectie. Doorgaans treed een huidinfectie op wanneer je huid door een allergeen of door huiduitslag geïrriteerd is geraakt. 

 

Bekend is dan ook dat een groot aantal mensen allergisch op dit ingrediënt reageert. Om die reden staat butylphenyl methylpropional in Europa op de lijst van "allergene stoffen" die beperkt in cosmetica mag voorkomen. Hoewel dit ingrediënt door de regelgevingsbarrière van de EU is gekomen en het risicogevaar van het ingrediënt tot dusver als klein wordt beschouwd, vormt het ingrediënt voor veel mensen dus een belangrijke oorzaak van een cosmetische allergie.


En zo'n cosmetische allergie kan met name vervelend worden wanneer deze onbehandeld blijft. Langdurige huidirritatie kan namelijk je huidklachten doen verergeren en je huid doen verouderen, of überhaupt huidklachten doen ontstaan. Immers, elke vorm van uitslag die je huid infecteert, kan de diepere lagen van de huid binnendringen als deze mag groeien.  Echter hoeft huidirritatie niet altijd te ontaarden in een huidinfectie. Dat betekent dat zo'n allergische reactie niet altijd met het blote oog wordt opgemerkt. Lastig, want huidirritatie werkt niet mee aan het verbeteren van eventuele huidproblemen. 

 

Zodoende doet de wetgeving op dit gebied zijn best. De European Cosmetics Directive bijvoorbeeld verplicht fabrikanten van cosmeticaproducten en producten voor persoonlijke verzorging daarom om in de ingrediëntenlijst allergene stoffen te vermelden wanneer deze boven een bepaalde concentratie in het product aanwezig zijn. De aanwezigheid van Butylphenyl Methylpropional moet worden vermeld in de ingrediëntenlijst wanneer de concentratie ervan in huidverzorgingsproducten hoger is dan: 0,001%, en 0,01% in producten die van de huid worden afgespoeld. Op deze manier zijn mensen met een allergie voor dit ingrediënt beter geïnformeerd over het product.

 

 

Maar hoe kom je erachter of lilial in jouw cosmeticaproduct zit?

 

Find my Etiket

Butylphenyl Methylpropional komt voor in producten als bijvoorbeeld aftershave lotions, badproducten, bubbelbaden, reinigingsproducten, haarverzorgingsproducten, moisturizers, parfums en colognes, shampoos en huidverzorgingsproducten. 

 

In mijn Find my Etiket-tool kom ik regelmatig ingrediëntenlijstjes tegen met dit ingrediënt. Om te zien in welke producten dit ingrediënt wél zit, bekijk deze pagina: In deze cosmetica producten zit butylphenyl methylproponial.

 

Benieuwd of dit ingrediënt ook in jouw cosmeticaproduct zit? Bekijk het ingrediëntenlijstje van je cosmetica-aankoop, of ga op zoek naar productinformatie in de grootste database die er op cosmetica-gebied te vinden is:

 

 

3 producten zónder butylphenyl methylproponial 

Daarnaast ben ik voor je aan de slag gegaan en heb ik een lijstje gemaakt met producten zónder butylphenyl methylproponial. Met behulp van Find my Etiket heb ik door te speuren een top 3 gemaakt. Ik heb hierbij niet gelet op andere criteria dan dit ingrediënt. Ik heb alleen gekeken of het cosmeticaproduct zonder BM is. Here we go!

 

1)  De Decubal Toner

Dit product bevat geen butylphenyl methylproponial. Het is een toner die kan worden gebruikt voor de droge huid. Bekijk 'm hier

 

2) De Decubal Gezichtscrème Vitaal

Dit product is een gezichtscrème, tevens voor de droge huid. Bevat geen butylphenyl methylproponial. Bekijk 'm hier.

 

3) Neutral Face Wash 

Wederom zonder butylphenyl methylproponial. Het product is geheel parfumvrij. Het is een cleanser voor de droge en geïrriteerde huid. Bekijk 'm hier.

 

 

Kortom

De rating die de experts van Paula's Choice of bijvoorbeeld de EWG en de WHO ons geven is over het algemeen negatief. Puur omdat het ingrediënt bij veel gebruikers problemen oplevert, en het ingrediënt een veel voorkomende oorzaak is van een cosmetische allergie.

 

Maar echt gevaarlijk, zo wordt het ingrediënt door de Europese Unie niet bestempeld. Mits apart op het ingrediëntenlijstje vermeld en in beperkte mate aan een cosmetica toegevoegd, kan het ingrediënt met aanvaardbare risico's worden gebruikt.

 

Heb jij een allergie voor dit ingrediënt, of heb je een vermoeden? Door jouw ingrediëntenlijstje in Find my Etiket te checken kun je al aan veel informatie komen. Bovendien kun je er zelf voor zorgen dat je huidirritatie niet onbehandeld blijft, en kan de schade van het ingrediënt meevallen indien het in kleine percentages voorkomt in jouw product. 


Maar het is helemaal aan jou om te bepalen wat je van het ingrediënt vindt, en of je het in je cosmetica wilt gebruiken. 

 

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze informatie en hopelijk kun je met deze 3 producten zónder butylphenyl methylpropional een eindje voort. 

 

Zeker als je allergisch bent voor dit ingrediënt, of een vermoeden hebt dat te zijn. 

 

Succes!

 

POST A COMMENT