inci lijst controleren

Zo lees je een cosmetica ingrediëntenlijstje (INCI)

Vanaf mijn puberteit had ik een uitdaging. Ik wilde van mijn acne af. En daarnaast had ik een probleem. Ik wist niet hoe en waar ik moest beginnen. De inci lijst controleren bleek een gouden greep. Ik ga je in deze blog laten zien welke stappen ik doorloop als ik op zoek ben naar effectieve cosmeticaproducten. En je helpen met het begrijpen en lezen van het ingrediëntenlijstje. Maar hoe lees je een ingrediëntenlijstje? 

 

Addertjes leren herkennen

De bestudering van de ingrediëntenlijst is gaandeweg mijn loep geworden. Het lijstje vertelt mij wat er in het product zit en hoe ik mijn huid- en haarverzorgingsproducten moet kiezen. 

 

Gelukkig zijn cosmeticafabrikanten verplicht om te vermelden wat er in een product zit. Dit is fijn, want het geeft jou inzicht in wat je nu eigenlijk op je gezicht smeert. Zeer waarschijnlijk heb je al eens op de ingrediëntenlijst van je favoriete gezichtscrème gekeken en legde je het ding heel gauw weer weg omdat de ingrediënten die erop stonden je helemaal niets zeggen! 

 

Dat is niet erg. Ik ga je op weg helpen deze lijstjes beter te begrijpen. Ik heb op de pagina van de Ingrediënten Checker speciaal een soort database opgezet om ingrediënten te checken. Hier kun je bekijken wat al die namen nu eigenlijk precies zeggen. 

 

Een eerste stap in het lezen van een ingrediëntenlijstje is dan ook het herkennen van "addertjes". Dit zijn ingrediënten die door de wetenschap als slecht zijn bestempeld. Ze doen je huid kortom eerder schade toe dan goed. 

 

Op de pagina: ingrediënten die je maar beter kunt vermijden in cosmetica, heb ik een hele blog gewijd aan ingrediënten die je maar beter kunt vermijden. Leer deze "addertjes " te herkennen. Het is belangrijk om te weten dat een paar van deze addertjes in je crème je huidprobleem ook kunnen verergeren. Het idee van baat het niet, dan schaadt het niet, gaat in de cosmetica vaak niet echt op. 

 

Zorg in ieder geval dat je vaardig wordt in het lezen van ingrediënten want het scheelt je enorm veel nutteloze aankopen. En bovendien, als je in het buitenland bent en je moet eens iets kopen omdat je crème ineens op is dan weet je altijd hoe je kiezen moet. Investeer in jezelf!

 

 

Geschikte ingrediënten

Tijdens het bestuderen van inci lijstjes stelde ik mezelf steeds weer opnieuw de vraag: welke ingrediënten heb ik nodig? Door al mijn speurwerk weet ik inmiddels welke ingrediënten wel en niet goed zijn. Door ze simpelweg te onthouden.


Dat kun jij ook doen, maar wat ongetwijfeld makkelijker is is door wederom gebruik te maken van mijn Ingrediënten Checker. Niet alleen is deze checker dus handig om de "addertjes" in op te zoeken, ook is het handig om de geschikte ingrediënten voor je huiduitdaging in op te zoeken. 

 

Ik heb meerdere blogs geschreven waarin ik jou vertel welke ingrediënten nuttig zijn voor bijvoorbeeld een huidprobleem als acne.

 

Leer dus ook de goede ingrediënten uit je hoofd die horen bij jouw "huidprobleem".

 

 

De sterkste concentratie als eerste

Als je eenmaal een mooi product hebt gevonden zonder addertjes en met goede ingrediënten, dan is het vervolgens goed om te weten dat het ingrediëntenlijstje een bepaalde opbouw heeft. 


Het ingrediënt met de sterkste concentratie moet namelijk vooraan worden vermeldt. 


Alhoewel het vermelden van de ingrediënten gerankt op mate van concentratie verplicht is, hoeven diezelfde cosmeticafabrikanten niet verplicht de exacte concentraties van de stoffen prijs te geven.


Ik vermoed dat dit is omdat je het product dan makkelijk kunt namaken. Of om te voorkomen dat ingrediëntenspeurders als ik (en straks jij) het product al gauw weg leggen omdat wij begrijpen dat een product waarbij het merendeel uit water ("aqua") bestaat, een beetje zonde van je geld is. 


Om echt goed te kunnen inschatten of het product werkzaam is, zou je officieel gezien de exacte concentraties moeten weten. Echter kun je al heel ver komen als je gebruik maakt van mijn 3-delen-truc. Lees hier verder over de 3-delen-truc.

 

 

Zoeken, uitproberen en desnoods verder zoeken

Gaandeweg ben ik cosmeticawijzer geworden doordat ik veel ben gaan opzoeken. Nieuwsgierig zijn en bereid zijn om een beetje tijd te investeren in jezelf is hét medicijn om van je huidproblemen af te komen. Vriendinnen, huisgenoten en kennissen vragen me vaak wat ze moeten gebruiken. 


Helaas is er geen één recept. Bovendien heeft iedereen een andere huid, en verandert je huidconditie ook met de verschillende seizoenen mee (de winter maakt je huid droog). 


Ook bestaat er in mijn ervaring (bijna) geen enkel cosmeticamerk waarvan álle producten een goede ingrediëntenlijst hebben. Dat betekent dat je moet zoeken en jezelf moet informeren over werkzame en niet-werkzame ingrediënten.

 

Zo weet je wat je moet vermijden en wat je moet kopen. Ik ga je daar op mijn website bij helpen. Met mijn productscanner en mijn ingrediënten checker kun je al een heel eind komen. Je kunt hier elk ingrediënt op zoeken die je wilt met omschrijving en al, of zelfs makkelijker: bekijken hoe jouw product qua ingrediënten en verpakking scoort. 

 

Onthou heel goed dat hét wondermiddel niet bestaat, maar dat je wél heel veel kunt doenEn daar heb je geduld voor nodig. 


Laat je dus niet voor één gat vangen als je reclames hoort (ik vind ze altijd erg vermakelijk en grappig) waarbij een masker met houtskool of lijm ervoor moet zorgen dat je mee-eters verdwijnen. Ook het idee van natuurlijke cosmetica is bedenkelijk. Ik heb hier een aparte blog over geschreven. 


Iedereen mag namelijk "puur" en "natuurlijk" op zijn product zetten. Evenals "dermatologisch getest". Het zijn loze kreten als je weet dat op zo'n natuurlijk product maar één natuurlijk ingrediënt mag en kan staan en de rest gewoon synthetische ingrediënten zijn. Marketing is in deze je vijand. Pas op voor "greenwashing". Wat jou dus te wachten staat? Vaardig worden in het lezen van ingrediëntenlijstjes!

 

 

Ook de wetenschap loopt wel eens achter

In de praktijk werken vaak meerdere dingen op elkaar in bij een huidprobleem. In het geval van acne zijn stress, een verkeerd voedingspatroon en bijvoorbeeld aanleg, belangrijke factoren die niet los van elkaar te zien zijn. 


Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van voeding op je huid maar voeding is bij uitstek een lastig meetbare factor omdat het mogelijk bijdraagt aan het huidprobleem maar het lastig is om één op één een conclusie te trekken. 


Toch weet je zelf ook wel (uit ervaring) dat wanneer je de hele week friet hebt gegeten je dit toch echt wel terug ziet op je huid.


Wetenschap is dus niet heilig.

 

Wel is het gaandeweg mijn toetssteen geworden: een manier om niet in het cosmetica-oerwoud te verdwalen. In praktijk betekent dit veelal dat als er iets nieuws op de markt komt ik er meestal voor kies om af te wachten. Eerst maar eens kijken of bijvoorbeeld een bindweefselmasssage ook echt significante verbeteringen geeft, in plaats van een paar honderd euro uit te geven aan zo'n behandeling. Dit geldt uiteraard al helemaal voor medicijnen.


Ik heb hier voor mezelf de grens getrokken. Enerzijds omdat je "ergens" moet beginnen en anderzijds omdat ook veel behandelingen of medicijnen wel schadelijk kunnen zijn op de langere termijn. Dat is dus iets dat je niet direct zelf kunt waarnemen of ondervinden. Wetenschap kan je in dit geval gratis en voor niets helpen.


Overigens met het idee in het achterhoofd dat zo'n bindweefselmassage over een tijdje heel goed bewezen effectief en goed kan blijken. Dan sta ik er wel weer open voor.

 

 

Tot slot

Voor ideale huidverzorging moeten dus de ingrediënten op werkzaamheid kloppen en passen bij je huiduitdaging. Dit bereik je dus door "addertjes" te leren herkennen, geschikte ingrediënten bij elkaar te zoeken, en te letten op de concentraties. Je bent nu al een heel eind op weg in je zoektocht!


Echter zijn er nog een aantal dingen die maken of een cosmeticaproduct de moeite waard is. Een voorbeeld is de ph-waarde van het product. In de blog "Ph-waarde checken" leg ik jou uit hoe je de ph-waarde van je product kunt checken en waarom deze waarde van belang is in de afweging voor een goed product.


Onthou tot slot dat cosmetica-ingrediënten super sensitief zijn. In de blog: cosmetica en verpakking. ga ik verder in op hoe belangrijk de verpakking is om je product stabiel en werkzaam te houden.


Benieuwd hoe ík een ingrediëntenlijstje doorneem? In My Monthly Favorites neem ik eens in de zoveel tijd een cosmetica-topper onder de loep. Speciaal geschikt voor mensen met aanleg voor acne. Op deze manier kun je meer leren over hoe het maken van een betere cosmeticakeuze eraan toegaat, en licht ik speciaal voor jou een aantal super cosmetica-toppers uit! Het was nog nooit zo makkelijk.

POST A COMMENT